مقاله‌ها و نوشته‌های روانشناسی کودک و نوجوان

قسمت نخست این مقاله را از طریق لینک زیر مطالعه کنید: اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان (قسمت اول) تشخیص در اولین قدم بیماری‌‌‌های جسمی کودک شما باید برطرف و کنار گذاشته شوند. تا پزشک به تشخیص اختلال…
یکشنبه, ۱۹ فروردین
اختلال اضطراب اجتماعی، یکی از 4 نوع اختلال اضطرابی انسان است. این اختلال، به طور معمول از اوایل دوره‌ی نوجوانی آغاز‌ می‌شود ، اگرچه گاهی ممکن است در کودکی و خردسالی یا به میزان کمتر، در بزرگسالی نیز…
سه شنبه, ۲۲ اسفند
پیش از مطالعه‌ی این بخش، دو بخش نخست آن را مطالعه کنید: اختلال نافرمانی مقابله جویانه ODD در نوجوانان، علت، نشانه ها و درمان آن (قسمت نخست) اختلال نافرمانی مقابله جویانه (ODD) در نوجوانان، علت، نشانه…
چهارشنبه, ۸ شهریور
پیش از شروع، قسمت نخست این مقاله را مطالعه کنید: اختلال نافرمانی مقابله جویانه ODD در نوجوانان، علت، نشانه ها و درمان آن (قسمت نخست) فهرست نشانه‌های ODD نشانه‌های رفتاری نشانه‌های روانی- اجتماعی…
سه شنبه, ۳۱ مرداد
حتی کودکانی که همیشه رفتارهای درست و طبیعی دارند، گاهی ممکن است با پدر و مادر و مربیان خود در انجام برخی کارها مخالفت کنند. این مخالفت‌های گاه به گاه، دلیل وجود «اختلال نافرمانی مقابله جویانه» در آن‌…
سه شنبه, ۲۴ مرداد
پیش از شروع این بخش، بخش نخست را مطالعه کنید: لجبازی پرخاشگرانه‌ی کودکان، تعریف، علت‌ها و راه‌های مدیریت آن (قسمت اول)
سه شنبه, ۱۰ مرداد
«وقتی به همراه پسرم به فروشگاه می‌روم خیلی عصبی و خسته می‌شوم. چون تقریباً همیشه مواد خوراکی یا اسباب‌بازی خاصی را می‌خواهد. و اگر آن را برایش نخرم، روی زمین می‌افتد و با گریه و جیغ و داد بر خواسته‌ی…
یکشنبه, ۲۵ تیر
نوزادان و کودکان دنیا را از طریق حواس پنج‌گانه‌ی خود کشف می‌کنند. به همین دلیل، بازی کردن برای کودکان پیش‌دبستانی بسیار مهم است. کودکان در قالب روشی آموزشی و تفریحی حواس پنج‌گانه‌ی خود را تقویت کرده…
یکشنبه, ۱۸ تیر
پیش از خواندن این مقاله، در سایت آموزک بخوانید: ناتوانی نوجوانان در «نه گفتن»؛ علت‌ها و درمان آن (قسمت اول)
یکشنبه, ۳۱ اردیبهشت
در آشپزخانه مشغول درست کردن غذا هستم که فرزند نوجوانم از من می‌خواهد به او کمک کنم و می‌گوید: «یکی از دوستانم از من خواسته که آخر هفته به مهمانی او بروم. ولی من دوست ندارم با افرادی که در آن مهمانی…
سه شنبه, ۱۲ اردیبهشت
غمگینی یا بی‌حوصلگی، بخشی طبیعی از فرایند رشد است و شامل همه کودکان می‌شود. هنگامی که این احساسات با شدت بیش‌تر و در بازه زمانی طولانی‌تری وجود داشته باشد، آزاردهنده می‌شود؛ به‌ویژه اگر بر زندگی…
چهارشنبه, ۱۹ بهمن
پیش از مطالعه این مقاله، بخش نخست آن را در سایت آموزک بخوانید:
دوشنبه, ۷ آذر
انسان موجودی اجتماعی است و از ابتدای زندگی تمایل به ایجاد رابطه با افراد اطراف خود دارد. دانشمندان نیاز به دوست و اتحاد با افراد دیگر را عامل مهمی در تکامل انسان به حساب می‌­آورند. اجداد ما با همراهی…
چهارشنبه, ۲۵ آبان
مغز ما با یادگیری، به طور تدریجی تغییر می‌کند. از نوباوگی تا ابتدای کودکی، تمام تجربه‌های طبیعی یادگیری‌مان، از خاله‌بازی با یک دوست گرفته تا دوباره شنیدن داستان قبل خواب، سبب بهبود ساختار و عمل[1]…
چهارشنبه, ۵ مرداد
نوازش اهمیت دارد. انسان‌ها به ویژه در دوره‌ی نوزادی برای رشد بهینه احساسی، فیزیکی و شناختی به نوازش نیاز دارند. لمس و نوازش روزانه نقش مهمی در رشد اولیه‌ی مغز کودک دارد. فقدان نوازش حتی می‌تواند باعث…
چهارشنبه, ۱۳ بهمن
پیش از شروع مطالعه این مقاله، «ابزارها و اپلیکیشن‌های کاربردی برای کودکان مبتلا به نوشتارپریشی - بخش اول» را مطالعه بفرمایید.
شنبه, ۲۲ آبان
نشانه‌های اولیه‌ی فلج مغزی نشانه‌های فلج مغزی در افراد مختلف بسیار متفاوت است. نشانه اصلی ابتلای یک کودک به CP، تاخیر در رسیدن به نقاط عطف حرکتی  است. از کودک سالم انتظار می‌رود که در زمان مشخصی،…
شنبه, ۱۵ آبان
دیسگرافیا (Dysgraphia) یا همان نوشتارپریشی یک اختلال یادگیری است. این اختلال عصبی، وابسته به سن نیست و می‌تواند کودکان تا بزرگسالان را درگیر کند. از نشانه‌های آن می‌توان به بدخطی شدید و نوشتن نامنظم…
شنبه, ۸ آبان
اختلال یادگیری غیرکلامی، اختلالی کم‌تر شناخته شده است که در بین کودکان و حتی بزرگسالان شیوع دارد. بسیاری از افرادی که مبتلا به این اختلال هستند ممکن است از وجود آن باخبر نباشند. افراد مبتلا به این…
چهارشنبه, ۲۸ مهر
فلج مغزی، شامل گروهی از اختلال‌هاست که بر توانایی حرکت و حفظ تعادل انسان تاثیر می‌گذارند. فلج مغزی رایج‌ترین ناتوانی حرکتی در دوران کودکی است. در تعریف فلج مغزی آمده: «فلج به معنای اختلال در کار…
چهارشنبه, ۱۴ مهر
«محاسبه پریشی» یک ناتوانی در یادگیری ریاضی است که در آن فرد در یادگیری مفاهیم مربوط به اعداد، انجام محاسبات دقیق ریاضی، حل مسئله و سایر مهارت‌های بنیادی ریاضی، ناتوان است. محاسبه پریشی اغلب به همراه…
چهارشنبه, ۱۰ شهریور
شاید همه‌‌ی ما این تجربه را داشته باشیم که در میانه یک سخنرانی یا گفت‌وگو، واژه‌ای را فراموش کرده‌ایم. واژه‌ای که به اصطلاح «نوک زبان‌مان بوده» اما هرچه تلاش کردیم آن را به یاد نیاوردیم. این اتفاق…
سه شنبه, ۱۲ اسفند
اختلال دوقطبی، نوعی اختلال روانی است که در آن، خلق‌وخو و رفتارهای کودک دچار تغییرات محسوسی می‌شود. این تغییرات، گاهی بسیار شدیداند. کودکانِ دچار این اختلال، گاهی بسیار فعال و پر جنب‌وجوش می‌شوند،…
شنبه, ۹ اسفند
اختلال بیش‌‌فعالی (اختلال نقص توجه) ADHD، یکی از شایع‌ترین اختلالات تکاملیِ عصبی در دوران کودکی است. این اختلال بر اثر نقص در رشد سیستم عصبی افراد بروز می‌کند. این بیماری، اولین بار در کودکی ظاهر می‌…
شنبه, ۲ اسفند
اختلال طیف اوتیسم (ASD)، نوعی ناتوانی در رشد است. در این اختلال، مغزِ فرد رشد کافی و مطلوب نمی‌کند که طیفی از ناتوانی‌ها را در افراد مختلف ایجاد می‌کند. دلایل زیادی برای ایجاد اوتیسم بیان شده است؛…
یکشنبه, ۱۹ بهمن
اختلال خواندن سبب آزردگی، خجالت و ناامیدی کودک و مانع ادامهٔ تحصیل می‌شود. در پژوهش‌ها مشاهده شده کودکانی که در خواندن اختلال دارند در پایان سال تحصیلی اول ابتدایی، نسبت به شروع سال تحصیلی جدید،…
یکشنبه, ۱۲ بهمن
پردازش شنیداری، توانایی درک معنای اطلاعاتی است که از راه گوش دریافت می‌شوند. این توانایی به معنای شنیدن نیست، بلکه توانایی تفسیر، سازماندهی یا تجزیه و تحلیل شنیده‌ها است. ممکن است کودکی گوش سالمی…
چهارشنبه, ۸ بهمن
کودکان همواره به خواندن و نوشتن اشتیاق دارند و بسیاری از آن‌ها از خردسالی منتظر رسیدن به سن مدرسه و شروع خواندن هستند. یک فرد در فرآیند خواندن، حروف نوشته شده روی یک صفحه را به یک واژه، سپس به یک…
دوشنبه, ۶ بهمن
امروزه تعداد زیادی ابزارهای فناوری  تولیده شده‌اند، که به خودکنترلی کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال توجه ناشی از بیش فعالی (ADHD) کمک می‌کنند. این مطالعه، به بررسی استفاده از این نوع فناوری‌ها می‌…
یکشنبه, ۵ بهمن
در سیستم‌درمانی تمرکز بر درمان از راه ارتباط میان فرد با خانواده، دوستان، محیط کار و اجتماع و تأثیر این رابطه بر یکدیگر است. «مامان! می‌خواهی میز شام را جمع کنم تا شما استراحت کنید؟» گاهی بچه‌ها بیش…
دوشنبه, ۲۹ دی